Vlammenspel in energiezuinige gashaarden niet meer van echt houtvuur te onderscheiden
Energie besparen met een sfeervolle haard
Met het aanbreken van de herfst groeit het verlangen naar behaaglijke warmte en gezelligheid in huis. Een haard zorgt voor beide. Want wat is er fijner dan thuiskomen na een kille herfst- of winterdag en met warme chocolademelk in de hand staren naar dansende vlammen? De keuze voor houtgestookte haarden ligt wellicht voor de hand, maar ook de kwaliteit van gashaarden wordt steeds beter. Er is nu zelfs een gasgestookte haard met een vuur dat niet meer van echt is te onderscheiden.
“De afgelopen jaren hebben fabrikanten flink geïnvesteerd in nieuwe technieken voor gashaarden, die het brandstofverbruik terugdringen en tegelijkertijd het vlambeeld veel levensechter maken’’, zegt Gert Kooij, voorzitter van branchevereniging Het Sfeerverwarmingsgilde. ,,De huidige gashaarden geven maximale sfeer in huis met minimaal brandstofgebruik. We moeten immers verantwoord omgaan met onze energiebronnen. Bovendien hebben nieuwe woningen steeds minder verwarming nodig door de goede isolatie van tegenwoordig.”
Niet meer van echt te onderscheiden
Het vuur in de nieuwste gashaarden is niet meer van een echt houtvuur te onderscheiden. ,,Er zijn inmiddels gashaarden waarvan de brander in een keramisch houtblok zit, zodat het vuur uit het hout omhoog lijkt te komen. LED-technologie zorgt voor een realistisch vuurbed onder de gestapelde keramische stammetjes. In het vuurbed wordt een smeulende gloed gesimuleerd die met verschillende intensiteit oplicht. Gloeivezels verlenen de stammetjes bovendien een natuurlijke gloeirand. Met de nieuwste generatie gashaarden gaan we nog een stap verder. Het vlammenspel wordt nu helemaal realistisch doordat er af en toe vonken vrijkomen, net als in een echt houtvuur. Dat was in de gastechniek niet eerder mogelijk. Deze nieuwste innovatie laat met intervallen, die men zelf met een afstandbediening kan instellen, vonken uit de vlammen opspringen en weer langzaam doven. Om de vonken te kunnen opwekken, worden natuurlijke brandstoffen gebruikt die geen effect hebben op de verwarmende werking of op het milieu. De verbranding blijft dus meetbaar schoon. Daarmee wordt de onvervalst knusse uitstraling van een echt houtvuur gecreëerd, zonder dat het gasverbruik omhoog gaat. Je vraagt je bij het zien van het vuur af: is dit echt of niet?’’, vertelt Gert Kooij.
Trend: een haard in de keuken
Deze nieuwste generatie gashaarden past helemaal bij de trend om ook in de keuken een haard te laten installeren. ,,De keuken wordt steeds meer een gezellige leef- en woonruimte: de plek in huis waar mensen elkaar ontmoeten, de kinderen uit school worden opgevangen en we voor het eten de krant lezen. De warmte en knusheid van een knapperend vuurtje hoort daar bij. Zeker in deze tijd van het jaar is bijna niets zo lekker als thuiskomen bij een haardvuur.’’ Voor deze toepassing is zowel een houtgestookte als gaskachel zeer geschikt, zegt Gert Kooij. ,,Een haard kan in vrijwel elk huis en op elke plek worden geïnstalleerd. Vaak wordt zo’n haard ook gebruikt als roomdivider naar de woonkamer toe. Dan kun je in beide kamers genieten van de sfeer en het vlammenspel.’’
Duurzame installatie onderdeel van de kwaliteit
Optimaal genieten van een houtgestookte of gashaard kan alleen als deze duurzaam en goed is geïnstalleerd door een erkende installateur. ,,Zonder installatie door een erkende vakman voldoet een toestel vaak niet aan de gestelde eisen, behaalt het mogelijk niet zijn rendement en is er een vergroot risico op overlast, brand of koolmonoxidevergiftiging. Het beste is een kachel of haard aan te schaffen bij een specialist. Dan krijgt u een toestel dat past bij uw situatie en voldoet aan de strengste normen voor uitstoot en rendement.’’
Het Sfeerverwarmingsgilde
De Vereniging Het Sfeerverwarmingsgilde (SVG) is een brancheorganisatie van haarden- en kachelspecialisten. In Nederland zijn circa 80 detaillisten aangesloten bij het SVG. De branchevereniging is actief bezig met de bewustwording van de consument. Dit gebeurt direct en indirect via de aangesloten detaillisten. ,,Zij geven klanten advies over de juiste installatie, stooktraining en leren hen hoe overlast kan worden voorkomen. Brancheorganisatie, detaillisten en fabrikanten werken daarbij nauw samen,’’ vertelt Gert Kooij. SVG-leden bieden Gegarandeerde Kwaliteit, dit betekent concreet dat consumenten altijd de kwaliteit krijgen, die ze van een specialist mogen verwachten.
Kijk op www.sfeerverwarmingsgilde.nl en https://www.tjeerdsma-sfeerhaarden.nl