Tuinhaarden van BadBoysBrand nu bij ons in de showroom


BadBoysBrand tuinhaarden

Bad Boys smeedt en last in gevangenissen

Wij gaan er juist niet schimmig over doen dat onze producten uit de gevangenis komen. Wat de gedetineerden gedaan hebben weten wij niet en daar gaat het ook niet om. Het gaat om eigenwaarde creeeren en een mooi product maken. Bas van der Landen is reclameman en de ondernemer achter BadBoysBrand – Made in Jail. Toen hij tijdens een bezoek aan de gevangenis in Heerhugowaard een industrieel vormgegeven haard zag staan, gemaakt door een gedetineerde. Kwam hij op het idee van Bad Boys Brand: het maken en verkopen van barbeques, tuinhaarden en ‘echte mannendingen’, honderd procent gemaakt in de bajes.

Willen werken

Gevangenis directeur Frans Douw was direct enthousiast. Hij nodigt al jaren bedrijven uit de regio uit om kennis te maken met het leven in de gevangenis en de gedetineerden zelf. In Heerhugowaard verblijven 340 mannen die voor langere tijd tot levenslang vast zitten. Werk verschaffen. zowel in de instelling  als voor diegenen die vrijkomen, is daarbij een belangrijk doel. Ook de negatieve beeldvorming rond de gevangenen kan beter. Douw “Elke vorm van arbeid pakken wij aan, van promotietasjes inpakken tot stickers plakken. Niet alleen omdat alle gedetineerden volgens de wet twintig uur per week moeten werken, maar ook omdat zij iemand willen zijn . Dat is heel belangrijk voor gevangenen. Ook mensen met een ernstig delict hebben gepleegd zijn mensen, Mensen die wat kunnen”.

Bad zo slecht nog niet

Op de afdeling metaal worden de haarden en barbeques gemaakt. Mannen in overalls staan achter machines. Uit de speaker schalt Andre Hazes. ‘Zij gelooft in mij’. Alleen een blik naar buiten, een grasveld omgeven door baksteen met hoge hekken vol camera’s en prikkeldraad, verraadt dat het hier om een gevangenis gaat. “Het begon met dingen maken van restmateriaal, zo is het eerste product ontstaan”, verteld gedetineerde Mark, die een straf uitzit van zes jaar. Voordat hij vast kwam te zitten, deed Mark al laswerk. “Als ik over twee jaar vrij kom, wil ik graag weer een baan als lasser. Ik geniet er echt van als ik het resultaat zie van mijn werk.” Mark doet zijn werk zo graag dat hij acht uur in plaats van verplichte vier uur per dag werkt.

BadBoysBrandSpartaGate1

BadBoysBrandSparta2BadBoysBrandThumbsUp1BadBoysBrandThumbsUp1BadBoysBrandMiniMe1


Informatie aanvragen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.