Maak uw haard herfst- en winterklaar! Wij hebben de kennis en materialen om u hierbij te helpen!


Vallende bladeren, regen en wind. Het wordt herfst. Is uw houthaard al klaar voor de herfst en de winter? Wie een houthaard herfst- en winterklaar wil maken, moet letten op drie zaken: het rookkanaal, de kachel en de brandstof.

1. Het rookkanaal

Laat elk jaar het rookkanaal (de schoorsteen) vegen door een schoorsteenveger. Een vervuilde schoorsteen verhoogt het risico op schoorsteenbrand en bovendien geeft een vuile schoorsteen een hoger energieverbruik. Een goede schoorsteenveger controleert ook of het rookkanaal nog in orde is, of de voegen van een gemetselde schoorsteen nog goed zijn en of alles nog waterdicht is.

Tjeerdsma sfeerhaarden kan een camera-inspectie van uw schoorsteen uitvoeren! En de problemen oplossen!

2. De kachel

Controleer bij houthaarden jaarlijks de verbranding. Check de afdichtingen en ga na of de koordjes aan de binnenkant van de deur nog goed vastzitten, of de haard nog goed afsluit en of de luchtkleppen nog naar behoren werken. Als al die elementen in orde zijn, verwerkt de haard zijn verbrandingslucht op de juiste manier, wat voorkomt dat roet wordt gevormd in de schoorsteen en dat de verbranding van de brandstof niet volledig gebeurt, waardoor minder schoon en minder efficiënt wordt gestookt.

Tjeerdsma sfeerhaarden heeft vrijstaande-  en inbouwhaarden met een uiterst schone verbranding en een zeer hoog rendement!

3. De brandstof

Een houthaard heeft de juiste brandstof nodig. Hout van loofbomen dat anderhalf tot twee jaar in de buitenlucht is gedroogd, is ideaal. Stapel het stookhout buiten op onder een afdak. Het vochtgehalte mag bij gebruik in de kachel niet hoger zijn dan 20%. Stook daarom nooit met hout van een pas omgehakte boom.

vuurafbeelding

Gebruik een vochtigheidsmeter om het vochtgehalte van het hout te meten.

Te koop bij Tjeerdsma Sfeerhaarden te Boornbergum.     

vochtigheidsmeter


Informatie aanvragen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.